MadKampen » Artikler » At Dampe
At Dampe
1) Det bedste er at anvende specielle dampkogningsindsatser. Alternativet er en sammenklappelig si eller en almindelig si, som sænkes ned i gryden.
2) Fyld gryden med vand så det lige når op til sien. Læg så grøntsager eller fisk (hel fisk eller fiskefileter egner sig fint til at dampe.) i sien. En gryde af gennemsigtigt materiale er bedst, så man kan se niveauet.
3) Krydr råvaren og damp den. Læg låg på og lad det koge sagte. Når råvaren er "al dente" tager du den fra varmen, hælder koldt vand på og lader det stå lidt.
4) Du kan dampe forskellige grøntsager samtidig, hvis de har ca. samme kogetid, fx gulerødder og selleri. Skær dem i lige store stykker og kog til de er spændstige.
5) Sæt smag på vandet med friske eller tørrede urter, det forstærker smagen på grøntsager og fisk. Prøv med en blanding af timian, laurbærblade og rosmarin.
Når man damper må vandet ikke koge helt væk, og heller ikke komme i kontakt med det som dampes.
Væsken som bliver tilbage i gryden efter dampningen bliver en god fond eller bouillon til supper, saucer eller gryderetter.
Det er vigtigt at dampen ikke slipper ud af gryden under dampningen. Hvis låget ikke slutter tæt, kan du dække hullerne med folie. Vær forsigtig når du fjerner folien, så du ikke brænder dig.
Flere artikler
-
Sådan kan du finde glæden ved at lave mad igen
http://www.madkampen.dk/p/saadan-kan-du-finde-glaeden-ved-at-lave-mad-igen
Der er ikke noget bedre end at opleve glæden ved at lave mad. Det er ikke alle, der har den, men ofte kommer glæden for madlavning snigend... -
Bagels - brødet, der skal koges
http://www.madkampen.dk/p/bagels-historie
Vi kender alle til bagels, men vidste du, at de faktisk er en jødisk specialitet, lavet til en konge? Her på siden kan du finde historien ... -
Suppekuren
http://www.madkampen.dk/p/suppekuren
...