MadKampen » Artikler » Tilberedning af Æg - Kogning, Pochering & Stegning
Tilberedning af Æg - Kogning, Pochering & Stegning
At koge æg: Læg æggene i koldt eller kogende vand. Vandet skal dække æggene. Æg skal bare syde - ikke koge voldsomt, da hviden let bliver sej. Kogetiden varieres efter størrelse og friskhed. Helt friske æg behøver lidt længere kogetid. Læg aldrig æg direkte fra køleskabet i kogende vand, så revner de. Læg dem i lunkent vand et øjeblik før de skal koges.
Kogetider for æg (fra vandet begynder at syde):
Blødkogt: 3-5 minutter i kogende vand som udgangspunkt - 2½-3½ minutter i koldt vand som udgangspunkt.
Smilende: 6-7 minutter i kogende vand som udgangspunkt - 6-8 minutter i koldt vand som udgangspunkt.
Hårdkogt: 9-10 minutter i kogende vand som udgangspunkt - 8-10 minutter i koldt vand som udgangspunkt
Skyl straks æggene i koldt vand. Hårdkogte æg som skal pilles, bør ligge i koldt vand til de er afsvalede.
At pochere æg: Det er vigtigt at æggene er helt friske - eller flyder hviden ud. Hæld så meget vand i en bred, lav gryde eller i en stegepande at det vil dække æggene. Tilsæt 2 tsk salt pr. liter vand. Kog op og skru så ned for varmen. Slå ægget ud i en kop og lad det derfra glide ned i vandet. Lad ægget syde, men ikke koge ca. 3 minutter eller til hviden er stivnet. Tag ægget op med en hulske. Det kan holdes varmt i lunkent vand.
At stege æg: Varm en stegepande og kom smør eller margarine på. Lad det ikke blive for varmt, da hviden let bliver sej. Knæk forsigtigt æggene ud i panden og steg dem til hviden er stivnet. Æg kan steges på begge sider. Husk salt på bordet.
Flere artikler
-
Sådan kan du finde glæden ved at lave mad igen
http://www.madkampen.dk/p/saadan-kan-du-finde-glaeden-ved-at-lave-mad-igen
Der er ikke noget bedre end at opleve glæden ved at lave mad. Det er ikke alle, der har den, men ofte kommer glæden for madlavning snigend... -
At Partere Fjerkræ
http://www.madkampen.dk/p/partere-fjerkrae
Har du tit tænkt på hvordan de laver de fine kyllingefileter, som du finder i køledisken? Her kan du finde en vejledning til hvordan man ... -
Bagels - brødet, der skal koges
http://www.madkampen.dk/p/bagels-historie
Vi kender alle til bagels, men vidste du, at de faktisk er en jødisk specialitet, lavet til en konge? Her på siden kan du finde historien ...