Opskrifter » Bagværk » Boller » Sunde Boller
Sunde Boller opskrift
Du skal bruge disse ingredienser for at lave sunde boller:
- 2 dl havregryn
- 1½ dl solsikkefrø
- 1½ dl hørfrø
- 6 dl vand
- 5 dl surmælksprodukt
- 50 g gær
- 1½ tsk groft salt
- 2 spsk honning
- ½ dl olie
- 2 æg
- 3 dl grahamsmel
- 1-1½ kg hvedemel
- Sammenpisket æg
- Til pynt: Hørfrø
Opskrift indsendt af Anne Nørgaard Kristensen
SÃ¥dan laver du Sunde Boller:
Hæld havregryn og kerner i en gryde med vandet og kog det ca. 1 min. Tag det af varmen.
Smuldr gæren i et stort fad.
"Kernegrøden" tilsættes koldt mælk, salt og honning (du kan også bruge sukker eller sirup) samt æg og olie.
Når temperaturen er håndlun (ca. 37C°) hældes først lidt af blandingen ned i fadet og gæren røres ud heri, dernæst hældes resten oveni.
Rør nu det grove mel i, og fortsæt med hvedemel til dejen har en passende konsistens. Ælt dejen godt igennem.
Stil dejen til hævning et lunt sted, tildækket i ca 1-1½ time.
Dejen slås ned, formes til boller (ca. 40 stk.), der efterhæver på en pladen i ca. 15-20 min.
Pensl med sammenpiskes æg og drys med frø.
Bages ved 225°C i ca. 15 min.
Næringsindhold i HELE portionen:
Energi: 7480 kcal/31360 KJ
Fedt: 120 g
Kulhydrater: 1200 g
Protein: 200 g
Kostfibre: 80 g
Pro-points i HELE portionen: 182 (hvis du laver 40 boller, svarer det til 4,55 per bolle).